注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

即使周遭非乐园 你我也要够健全 好的心地不要受损

 
 
 

日志

 
 

親密關係  

2012-03-10 14:14:57|  分类: 默认分类 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |
題目系我想本身作為呢篇日志background music嘅歌,sammi嘅親密關係。
但系我搵左好耐都搵唔到有效嘅link插入來,所以你地自己去search啦。

我諗我最好都系將呢段話粘貼嚟呢邊。

最近都止不住地梦到以前的人,尽管我白天都平静地生活认真地做着各种事,晚上还是会梦到抱着你们在流泪。毕竟那段如沐春风,早刻进百年长的信。我知道就算我不去想,潜意识的我还是很清楚三月是个代表着什么的月份,很清楚自己渴望什么。我觉得这样大概也好,平和地把日子过好,悲伤留在梦里。


我唔想成日都搞到好似好悲咁,咁會顯得我好弱。我唔想。
就算我真系幾弱,我都冇理由要揚俾你睇嘎。
我又唔系街邊d乞衣。

開學一個月。
唔系冇開心過,不過開心完會更加唔開心。
我知道唔系得我一個人有呢種感覺,我知道人地望住我可能心裏面都會諗 這個傻逼 然後感到失望。
就系冇緣分。
廈大女生節好熱鬧,好似過年咁,敲鑼打鼓,各種活動。
當有d責任逼到埋我面前嘅時候,我系可以好入去嘅。但系過完出咗嚟,所有日子都好似變翻原先咁,了無生趣。
就算三棟高樓I ? u個燈出曬嚟,始終都系俾唔翻果棟得八層高嘅樓果個大心形俾我嘅感覺。

我開始懷疑唔全然關環境同周圍嘅人事,我覺得我比較中意以前嘅自己。
去到呢度始終都想講下你。
我復左條好長嘅短信俾你,雖然好似好反抗好獨立,但其實心底裡仲系好驚你以後都唔會發miss u俾我。
我知道好屎。我講左no one cheaper than me嘎啦。
但系我中意以前中意你果個自己。

發生左個小故事,幾青春下。雖然我家下已經基本冇咩感覺,佢嘅威力靜系影響到我一個上午嘅心情。始終系飲完酒嘅事。
我覺得家下自己基本上已經冇咩情感。好難有翻當年嘅果d感覺。
雖則如此,但系我呢幾晚發夢又有喊,攬住各種各樣嘅人喊。
我覺得成個畫面系 有d波濤洶湧喺我內心嘅最底層,但系上面有越嚟越厚嘅It‘s OK喺度cover緊佢地。
我唔知會唔會到最後果d波濤就全部消失曬,但系我都諗唔到更好嘅辦法。

頭先去翻文瑜blog睇佢日志,因為記錄左幾多生活。
睇到佢有一篇個title叫早班火車,又去搵左嚟聽,不知不覺都repeat左好耐。
我仲想睇多次 第三十六個故事。
家下嘅生活 每日同大家傾計就系我最開心嘅時刻。
平時我寧願選擇唔出聲。
我唔系冇試過,該試嘅努力我都試過,我有嘗試去接納。
不過結果都系唔系好得咯。
雖然唔系去到unbearable,不過好多時候都幾uncomfortable。
仲不如我一個人自由自在。

果日忽然諗到某次玩桌游 玩猜猜畫畫,阿鵬好神勇咁估到我個 兩個夠曬數。
諗到呢個畫面都已經覺得超開心。
哎 明明當時離別自己仲懶成熟咁勸大家要點要點,結果大半年了最輸果個系自己。
我真系覺得自己越嚟越屎。其實我唔系冇諗嘢,不過有好多諗到都懶得講,有d又覺得自己唔系幾啱。
見到自己越嚟越多嘅缺點。

三月份生活嘅盼頭就系快d上 春嬌志明。
求你播原音阿,我一切嘅艱苦都值得了。
哦仲有森元同文瑜個project 我會努力做好佢嘅!

點解要講 親密關係。
因為最近好中意聽。
留心下佢d歌詞,我先發覺自己以前日日都擁有住好多段親密關係。覺得好幸福。
雖然系唔甘心。但我覺得自己已經搵到咗一個幾好嘅生活方式。
文化人類學老師話 自戀型人格都系會相信強者必須先經歷孤獨嘅。
都幾符合。咁我就表面上孤獨下先咯。我心里有你們。
  评论这张
 
阅读(105)| 评论(21)
推荐 转载

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017